Ölçeği Küçük, Değeri Büyük

25 Mayıs 2022

BD Sayı: 2022/09

“Ölçeği Küçük, Değeri Büyük”

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), küçük ölçekli balıkçılığın mevcut durumunu ve potansiyelini ortaya koymak ve gelişimine destek olmak amacıyla 2022 yılını Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı (International Year of Artisanal Fisheries and Aquaculture 2022 -IYAFA 2022) ilan etti. FAO tarafından“Ölçeği Küçük, Değeri Büyük” sloganıyla duyurulan yıla Tarım ve Gıda Etiği Derneği(TARGET) de 27 Mayıs 2022 Cuma günü (saat 09.30), İstanbul’da Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenleyeceği “Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Etik Uluslararası Semineri” ile katkıda bulunuyor. Tam gün sürecek ve uluslararası ve ulusal pek çok uzman ve paydaşın katılacağı Seminer’in düzenlenmesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Tarım ve Gıda Etiği Birliği (EurSafe), Friedrich Ebert Vakfı (FES) ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) destek vermektedir.

Seminerin amacı; sektörün dünyada ve ülkemizdeki mevcut durumunu gözler önüne sermek ve geleceğe yönelik olarak üzerinde durulması zorunlu başlık ve uygulamaları masaya yatırmaktır. Kırsal kalkınma, gıda güvencesi ve istihdam alanlarında ciddi katkılar vermekte olan ve ülkemizin balıkçılık filosunun yaklaşık %90’ını oluşturan küçük ölçekli balıkçıların yüzleştikleri etik ve ekonomik sorunları ile sürdürülebilirlik kaygısını hep birlikte tartışmak istiyoruz.

Seminer’in Açılış Konferansı EurSafe’in önceki Başkanı Prof. Carl Walter Mattias KAISER (Norveç) tarafından “Küçük Ölçekli Balıkçılıkta Etik Ne Demek?” başlığıyla verilecek. Üç oturum olarak devam edecek Seminer’in “Küçük Ölçekli Balıkçılıkta Değer Sorunları” başlıklı ilk oturumunu Dr. Eyüp Mümtaz TIRAŞIN (Dokuz Eylül Üniversitesi) yönetecek. Birinci oturumda; Haydar FERSOY (FAO), Dr. Mimi Elizabeth LAM (Kanada), Dr. Gesche KRAUSE (Almanya) ve Dr. Teea KORTETMÄKI (Finlandiya) konuşmacı olarak yer alacak.

“Türkiye’de Küçük Ölçekli Balıkçılık; Önemi, Değerleri ve Geleceği” başlığıyla gerçekleşecek ikinci oturumu Prof.Dr. Ercüment Genç (Ankara Üniversitesi) yönetecek. Oturumda Prof.Dr. Saadet KARAKULAK (İstanbul Üniversitesi), Prof.Dr. Vahdet ÜNAL (Ege Üniversitesi) ve Prof.Dr. Adnan AYAZ (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi) küçük balıkçılığın mevcut durumu ve geleceği konusunda görüşlerini dile getirecekler.

Seminer’in üçüncü oturumu, “Küçük Ölçekli Balıkçılıkta Sorunlar, Çözümler ve Gelecek Beklentileri” başlığıyla yapılacak. Başkanlığını Hamdi ARPA’nın (İBB, İSYÖN A.Ş.) yapacağı oturumun konuşmacıları; Ramazan ÖZKAYA (Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği – SÜR-KOOP), Özlem KATISÖZ (Kadın Balıkçılar Derneği) ve Zafer KIZILKAYA (Akdeniz Koruma Derneği) olacak.

Sektör paydaşlarının ve isteyen herkesin ücretsiz olarak takip edebileceği Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Etik Uluslararası Semineri’ne tüm ilgilenenleri davet ediyor; İstanbul’da buluşmayı diliyoruz.

 

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET)

                                                                                                                Yönetim Kurulu